Voeding

Gepubliceerd op 7 oktober 2020 om 23:10

Voeding in het herfstseizoen

Wat hoort in  de yogi schijf van vijf? Eet je graag mee op de yogawijze in de herfst? Volgens de ayurveda mag je het volgende toepassen en lezen:

Doelstelling is de deze voedingsmiddelen het lijf in balans brengen tijdens de herfst

Smaken zijn welkom wanneer ze zoet, een beetje bitter  zijn en wrange voedingsmiddelen

Eigenschappen: eet liever verkoelende en licht verteerbare dan                                              moeilijk verteerbare voedingsmiddelen

De granaatappel  is de vrucht van dit seizoen,                                                                                    eet ze dan ook dagelijks met ander zoet gerijpt fruit

 

Voedingsmiddelen in het Vata seizoen

Groenten zoals: bonen, bittere bladgroenten alle pompoen- en kalebassen, spinazie, koolraap, prei, okra, spruiten, bloemkool, wortelen, molsla.

Kakivruchten en pruimen zijn weer eens wat anders dan aardbeitjes en breng ook dadels, perziken, waterkastanjes en zoete sinaasappels op je boodschappenlijstje!

Peulvruchten: mungboontjes

Zaden: zonnebloempitten

In de keuken werk je met ghee, kokos of zonnebloemolie.

*En heel mooi, drink water dat is afgekoeld in een aarden kruik of water dat in het herfstmaanlicht heeft gestaan*

Yogurt wordt afgeraden ook vis en schaal-en schelpdiertjes

Daarbij ook geen gefermenteerde, kruidige en scherpe voedingsmiddelen.

 

Even terug naar de doelstelling. De dosha pitta / vuur willen we in ons hele lijf en zijn nu verminderen dus onthoud je van alcohol of verdun het goed met water!

 

 

 

 

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.