Maud van Londen is mijn naam. Yoga blijft mijn passie. Het blijft een uitdaging. Ik vind het spannend door een yogahouding uit mijn comfortzone te moeten stappen. Natuurlijk zijn er ook houdingen die voor mij aanvoelen als een luie stoel, maar ik leer hierbij wel alert te blijven. Het is heerlijk om te voelen dat het lichaam hierdoor gaat bruizen van energie. Het is minder prettig om te voelen dat je met je lijf in een houding over een grens bent gegaan. Maar van fouten leer je! Het voelt echt vervelend wanneer je voor de zoveelste keer merkt dat je lijf voor één of andere houding gewoon niet gemaakt is! Hoe frustrerend! Accepteren dat iets is zoals het is, hoort ook bij yoga. Ik voel, in meer dan 20 jaar dat ik yoga beoefen, dat yogahoudingen inwerken op je diepere zijn. Je gaat bepaalde situaties uit het leven anders benaderen. Onderwerpen bekijk je ook vanuit een ander perspectief.

Je leert dit en uiteraard nog meer moois in de wereld van yoga.  Twintig jaar geleden werd Maud van Londen uitgenodigd voor een hathayoga-les bij Irene Koop and so the story started ...
In een zaaltje met een paar kaarsjes in het midden vergezeld door iets wat senioren dames. De sfeer was prettig. Heel ongedwongen werden er fysieke houdingen aangenomen. Vreemd, dacht ik. Heerlijk relaxed voelde mijn lijf! Ik voelde dat yoga iets anders was, iets speciaals. Het gevoel kwam duidelijk boven dat het doceren van yoga mijn doel zou zijn.

“ Yoga my one and only “


Mijn yogapad

Je lichaam verzorgen in and outside in the yoga-way helemaal mijn ding dacht ik. Dit is zo anders dan ballet, turnen uit mijn kinderjaren. Eindelijk niet prestatiegericht.

O ja, niet te vergeten mijn manier van ademen met de eerste yogales ... zat hoog! "Waar heeft ze het over" dacht ik. "Wat...?... ademen vanuit de buik...?" Hoe doen we dat, kan je dat sturen? De ontspanning was een mooie ervaring. Het energielichaam was geraakt dat was duidelijk. Een opening was ontstaan. De poorten stonden open...

Kort daarop volgde in 1995 bij de “ Saswitha-Stichting “ de hathayoga-docentenopleiding. Erg verrassend, spannend en een nieuwe Maud ontpopte. Door yoga-asana’s dagelijks te oefenen kwam discipline, zekerheid en inspiratie in mijn leven. De Saswitha Stichting, toen o.l.v. Jos Plenkers, was de juiste keuze. Het gaf me een stabiele basis waarvan ik nog altijd profijt heb.

 

 


In 2004 was de trigger “ poweryoga “. Tonnie Goes werd mijn begeleidster. Hathayoga en poweryoga is werkelijk een mega-verschil! Fysiek werd hard gewerkt. Het leek voor mij op work-out. Zweten! Totaal anders dan de zachte vorm hathayoga. Maar goed dat kan ook pittig zijn. Voor iedereen is er dus wel een passende vorm van yoga, dat is zo mooi!

Destijds nodigde Carla Nootenboom van “ La Contessa “ mij uit elke zomer om te doceren. Dit was een prachtige yoga ervaring omgeving van Lago di Garda.

Het jaar 2010 is van de “ anti-gravityyoga “. Speels en vrij zwieren in de yogastudio. Het is een mooi hulpstuk om het lichaam te openen, te versterken en natuurlijk te ontspannen!

 


INDIA

Al snel kwam de ontmoeting met “ Ashtanga “ yogies. Natuurlijk werd India de volgende stap! 

De main-shala van Sri Pattabhi Jois in Mysore was het doel! Ik voelde me wel in het diepe gegooid! In een maand tijd veranderde mijn lichaam en voelde me, jawel, een yogini! Na 1 maande ging de trip verder naar Goa. Met mijn reismaatje Gesa trainde ik vol overgave bij Rolf & Marci. Deze mensen zijn zeer bekend bij de ashtanga-liefhebbers. www.yogabones.in

Ook dit jaar 2018 reisde ik met Andrea, ook een yogaliefhebber en acrobate nogmaals richting Goa. Twee weken genoten we van de zon en mooie natuur. In de vroege ochtend  trainden we me in een grote de asthanga. Onder leiding van Laruga Glaser. Purple Valley was een super onderkomen! 

 

 


Mijn yoga meesters

 

Yoga wijsheid heb ik mogen ontvangen van : 

Jos Plenckers, Diana Plenkers, Tonnie Goes, Katiza Satya, Laruga Glaser, Elle Sirilak, David Swanson, Robert Boustany, Vincent Milarson, Rolf & Marci Naujokat, Sarath & Saraswathi, Prem & Raddha, Manju Jois, Kino Mac Gregor.

 

Inspiratie door:

Baron Baptiste, Shiva Rae, Tara Stiles en alle andere yogadocenten die ik in de loop van de jaren heb gezien op YouTube of tegenkwam op mijn yogapad.

Graag kom ik op visite bij Yoga Delight in Amsterdam om de ashtanga voort te zetten!